logo Nagymányok
2024. április 19. Emma névnapja.

Hírek

Fogorvosi rendelő és szolgálati lakás kialakítása Nagymányokon

----------------------------------

 

Városközpont melletti barnamezős terület rekultivációja Nagymányokon

----------------------------------

EFOP-4.1.7-16-2017-00010

 -------------------------------------

 

Integrált Településfejlesztési stratégia (ITS)

Nagymányok Város Önkormányzatának képviselő-testülete  134/2019. (IX.4) határozatával véleményezésre alkalmasnak találta Nagymányok Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája tervezetét, megismerte célrendszerét, és elfogadta a megalapozó dokumentum módosítását.

Dokumentumok: Nagymányok ITS, Helyzetfeltárás
Integrált Településfejlesztési Stratégia - elfogadott

ELÜGY

450 éves testvértelepülésünk, a lengyelországi Jablonka

Nagymányok Város Önkormányzatának küldöttsége részt vett lengyelországi testvértelepülésünk, Jablonka alapításának 450. évfordulójára rendezett ünnepségsorozaton, melyet 2016. július 10-17-ig rendeztek meg. A nagymányoki küldöttséget az Ifjúsági Fúvószenekar egészítette ki, akik a vendéglátó meghívására az ünnepségsorozat több programján műsort is adtak.

A küldöttség vezetője, Karl Béla Polgármester Úr már július 9-én Jablonkába érkezett, és részt vett július 10-én az Orawai Nyár elnevezésű,  nagyszabású lengyel rendezvénysorozat megnyitóján (ehhez a rendezvénysorozathoz kapcsolódott Jablonka 450. évfordulójának programsorozata is), a Babia Góra-én tartott szentmisén (ez egy 1700 m magas hegy, köves, nehézkes ösvényekkel).

A csoport többi tagja július 13-án indult Jablonkába. A Budai Vár felé tettek egy kis kitérőt, hogy Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár (aki a lengyel – magyar baráti társaság elnöke is egyben) által, erre az alkalomra készítetett Díszoklevelet valamint  egy magyar zászlót átvegyenek, és ajándékképpen a testvértelepülésnek átadják.

Megérkezést követően Antoni Karlak, Jablonka polgármestere meghívására szentmisén vettek részt. Furcsa volt először, hogy a helyiek többségükben népviseletben voltak és valamennyi korosztály képviseltette magát. Az ismerősök nagy örömmel üdvözölték a küldöttséget.

Az esti ünnepi program a jablonkai művelődési házban volt, az ünnepi beszédek után az ukrán gyerekekből álló népegyüttes egyik ámulatból a másikba ejtette a vendégeket: zenéltek, táncoltak, énekeltek.

Csütörtökön a csoport az orawai Zubrzyca Górna skanzenbe látogatott. A rengeteg érdekes lakóépület, még működő malmok, nemezelők, műhelyek stb. mellett megtudhatták, hogy a rossz minőségű talaj miatt csak burgonyát és zabot tudtak termeszteni – utóbbival „arany-értékben” kereskedtek. Délután a művelődési ház előtt ünnepi menet készülődött: sok gyermek, sok nemzetiség, mindenki népviseletben, a menet a templomhoz indult, ahol először egy fantasztikus oratóriumot hallgathattak meg, majd egy hallatlanul ünnepélyes misével folytatódott a program: a misét Stanislaw Dziwisza bíboros celebrálta – aki 1966 – 2005-ig, II. János Pál pápa haláláig a titkára volt – őt segítette egy püspök és 29 pap, számtalan ministráns. A szentmise után leleplezték a templom előtt álló, II. János Pál pápa bronzból készült, egész alakos szobrát. Később fölavatták a főtéren álló, új köztéri órát, majd gálaműsor következett a művelődési házban.

A péntek délelőtt a sportról szólt: zenekarunk tagjai barátságos focimeccset játszottak a vendég-csapatokkal. Délután a főtéren érdekes koncertnek lehettek tanúi: fölváltva játszott a főtéren a nagymányoki fúvószenekar és a wolbórz-i rendőrzenekar – kinek mi a vérmérséklete, nevezhető volt ez „párhuzamos szimfóniának” vagy éppen a vadnyugati filmek hatására „trombita-párbajnak”.

A délután Polgármester Úr részt vett a Testvértelepülések Találkozóján, majd ezt követően a testvértelepülések emléktábláinak leleplezésére szervezett ünnepségen Nagymányok emléktáblája is felavatásra került, ez alkalomból Polgármester Úr ünnepi beszédet mondott. A pénteki program ismét a művelődési házban fejeződött be, ahol a főszereplő Arturo Mari, II. János Pál pápa személyes fotográfusa volt: történeteket mesélt, képeket vetített a népszerű szentatyáról.

A szombati Zakopane-ban tett kirándulás sajnos a nagy esőnek és hidegnek köszönhetően nem a terveknek megfelelően alakult, de még így is látszott a hely szépsége. A délutáni fesztivál, melyet a Sportpályára szerveztek számos programot kínált. A színpadon folyamatosak voltak a fellépők.  Motoros-találkozó is volt – bár a kellemetlen időjárási miatt csupán kis csapatokkal érkeztek. A nap hátralevő részében az egyes nemzetiségek színes előadásait látták – a mi zenekarunk is kitett magáért!

Vasárnap a sportpályán Nagymányok látta vendégül a testvértelepülések küldötteit és a helyieket a Polgármester Úr által főzött babgulyással. Közben a színpadon nemzetiségi programok folytak: a nagymányoki fúvószenekar igen nagy sikert aratott.

Hétfőn valamennyi delegációtól személyesen köszönt el a polgármester, Karlak úr.

Köszönet a szívélyes vendéglátásért JABLONKA!

Szép és tartalmas, programokban bővelkedő hetet tölthettek a nagymányokiak Jablonkában, akik hazahozták a lengyel vendégszeretet emlékét.

 

Nagymányok Város Önkormányzata külön köszöni a tolmácsolásban nyújtott segítséget Domokos Malgorzatának és a szép szereplést az Ifjúsági Fúvószenekar karnagyának és tagjainak!

A küldöttség tagjai voltak: Karl Béla, Melcher Zsolt, dr. Klausz Judit, Müller Patrik, Hohl Árpád, Hohlné Probszt Éva, Lengyel Jutka, Németh Tibor, Domokos Malgorzata

Az Ifjúsági Fúvószenekar utazó tagjai: Maronics Zsolt karnagy, Guth Emese, Szabó Huba, Guth Zsolt, Orbán Zsófia, Bánkúti Réka, Gänszler Gabriella, Miksai Dominik, Röss Norbert, Borsos Balázs, Herger Patrik, Kajtár Viktor, Szendrei Bálint, Skorday Lilla, Ireczky Tamás, Sáhó Maja, Maronics Péter, Toláczi Szabolcs, Rasztik Noémi, Kungler Petra

 

Fájlok:

Rendezvények

2024. április 19. péntek
18:00 óra
Cseh Tamás est
2024. április 11. csütörtök
17:00 óra
A Mányoki Hétszínvirág szakkör kiállításmegnyitója
2024. március 23. szombat
10:00 óra
Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat emlékmű átadó ünnepség
2024. március 14. csütörtök
17:00 óra
1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi ünnepély
2024. március 04. hétfő
17:00 óra
Nagymányok c. könyv bemutatója
2023. december 17. vasárnap
15:00 óra
Mindenki Karácsonya
2023. december 12. kedd
17:00 óra
Verseci Edina Mackó világ című kiállításának megnyitója
2023. október 23. hétfő
17:00 óra
2023. október 23-i megemlékezés
2023. május 03. szerda
17:00 óra
Gálosné Barabás Aranka kiállítás megnyitója
2023. május 01. hétfő
14:00 óra
Glück Auf Egyesület tagjainak kiállítás megnyitója
2023. május 01. hétfő
12:00 óra
2023. Majális
2023. március 17. péntek
17:00 óra
Mányoki Hétszínvirág kiállítás megnyitó
2023. március 10. péntek
16:00 óra
NSE Könyvbemutató
2023. február 20. hétfő
17:00 óra
2022. december 02. péntek
17:00 óra
Wusching Ibolya és Dr. Reining-Kádár Krisztina festménykiállítás megnyitó
2022. június 24. péntek
17:00 óra
Gänszler Gabriella kiállítás megnyitója
2022. május 20. péntek
17:00 óra
Steib Gáborné kiállítása
2022. április 22. péntek
17:00 óra
Antusné Tóth Henrietta kiállítás megnyitója
2022. március 18. péntek
17:00 óra
Hucker Ferenc kiálllítás megnyitója
2022. március 14. hétfő
17:00 óra
Március 15. Ünnepi Megemlékezés
2022. február 11. péntek
17:00 óra
Wurst Laura kiállítás megnyitója

Legfrisebb fotógalériák